WordPress vs Wix artikkelikuva
| |

WordPress vai Wix: Kumpi on parempi valinta verkkosivullesi?

Valitessasi verkkosivualustaa yrityksellesi tai henkilökohtaiseen käyttöön, kaksi nimeä nousee usein esiin: WordPress ja Wix. Molemmat ovat suosittuja ja tarjoavat erilaisia ominaisuuksia, mutta kumpi niistä on parempi valinta juuri sinulle? Tässä artikkelissa käymme läpi kattavasti molempien alustojen vahvuudet ja heikkoudet, jotta voit tehdä perustellun päätöksen.

Miksi verkkosivualusta on tärkeä?

Verkkosivut ovat yrityksen digitaalinen käyntikortti ja usein ensimmäinen kohtaamispiste potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Se on paikka, jossa voit esitellä tuotteitasi, palveluitasi ja yrityksesi arvoja. Siksi on tärkeää valita oikea alusta, joka tukee yrityksesi tavoitteita ja kasvua.

Kenelle tämä artikkeli on tarkoitettu?

Tämä artikkeli on tarkoitettu yrittäjille, markkinoijille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luomaan tai uudistamaan verkkosivustoaan.

Yleiskatsaus: WordPress ja Wix

Tässä osiossa tarkastelemme kahta suosittua verkkosivualustaa, WordPressia ja Wixiä. Käymme läpi kummankin alustan historian ja kehityksen, jotta ymmärrät paremmin, mitä ne tarjoavat ja miksi ne saattavat olla sopivia (tai eivät) juuri sinun tarpeisiisi.

WordPressin historia ja kehitys

WordPress on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, joka lanseerattiin vuonna 2003. Se on kasvanut yhdeksi maailman suosituimmista verkkosivualustoista ja sen arvioidaan pyörittävän yli 40% kaikista verkkosivuista. WordPress on tunnettu joustavuudestaan ja laajasta lisäosien ja teemojen valikoimasta.

Huomaa kuitenkin, että WordPressistä on valittavissa kaksi vaihtoehtoa: maksuton WordPress.org, jossa lataat itse WordPressin ja asennat sen webhotelliin sekä WordPress.com, joka on kuukausimaksullinen palvelu. Lue halutessasi täältä lisää WordPress.orgin ja WordPress.comin eroista. Tässä artikkelissa käsittelemme nimenomaan WordPress.orgia, joka on monipuolisempi ja omistat verkkosivusi itse. Muista, että kuukausimaksullisissa palveluissa et koskaan omista sivustoasi, vaan sivustosi pysyy pystyssä vain niin kauan kuin jatkat kuukausimaksujen maksamista. Siitä syystä omaan webhotelliin asennettava WordPress.org on paras vaihtoehto, koska siinä ei ole kuukausimaksua.

Wixin historia ja kehitys

Wix on pilvipohjainen verkkosivurakentaja, joka lanseerattiin vuonna 2006. Se tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden luoda HTML5-verkkosivuja. Wix on erityisen suosittu aloittelijoiden ja pienten yritysten keskuudessa, jotka arvostavat sen tuomaa mahdollisuutta luoda nopeat perus verkkosivut. Tutustu Wixin siirtämiseen WooCommerceen.

Helppokäyttöisyys

Tässä osiossa tarkastelemme WordPressin ja Wixin käyttöliittymiä ja niiden käyttökokemusta, erityisesti aloittelijan näkökulmasta. Tavoitteena on antaa sinulle selkeä kuva siitä, kumpi alusta on helpompi ottaa käyttöön ilman syvällistä teknistä osaamista.

WordPressin käyttöliittymä

WordPress on erittäin monipuolinen ja tarjoaa laajan valikoiman asetuksia ja työkaluja. Se voi olla aluksi hieman monimutkainen, mutta kun pääset alkuun, mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lue lisää WordPressin ylläpidosta ja käyttöliittymästä.

Wixin käyttöliittymä

Wix on kuuleman mukaan suunniteltu käyttäjäystävällisyyttä silmällä pitäen. Kuitenkin oma kokemuksemme Wixistä on se, että se on kankea järjestelmä WordPressiin verrattuna. Wix tarjoaa valmiita pohjia, jotka voit ottaa käyttöön muutamalla klikkauksella.

Kumpi on käyttäjäystävällisempi?

Jos olet aloittelija ja haluat nopean alun, niin verkkosivut on mahdollista rakentaa kummalla tahansa alustalla. WordPress tarjoaa enemmän mahdollisuuksia, mutta se vaatii enemmän aikaa ja teknistä osaamista. Tosin WordPressiin on saatavilla esimerkiksi Divi-rakentaja tai Elementor, jotka auttavat rakentamaan verkkosivut nopeasti.

Lue tämä ennen kuin perustat kotisivut.

Joustavuus ja mukautettavuus

Tässä osiossa keskitymme WordPressin ja Wixin joustavuuteen ja mukautettavuuteen. Kumpi alusta antaa sinulle enemmän vapautta ja mahdollisuuksia räätälöidä sivustoasi? Tämä on erityisen tärkeää, jos haluat laajentaa sivustoasi tulevaisuudessa tai integroida erilaisia toimintoja ja työkaluja.

WordPressin joustavuus ja mukautettavuus

WordPress on avoimen lähdekoodin alusta, mikä tarkoittaa, että voit muokata ja laajentaa sitä lähes rajattomasti. On olemassa tuhansia teemoja ja lisäosia, jotka mahdollistavat erilaisten toimintojen lisäämisen sivustollesi. Lue lisää WordPressin parhaista ilmaisista lisäosista.

Wixin joustavuus ja mukautettavuus

Wix on suljettu alusta, mutta se tarjoaa silti työkaluja ja sovelluksia, joilla voit lisätä erilaisia toimintoja. Wix App Marketista löydät monia valmiita sovelluksia, mutta ne eivät ole yhtä monipuolisia kuin WordPressin lisäosat.

Kumpi on joustavampi?

Jos etsit alustaa, joka antaa sinulle enemmän vapautta ja mahdollisuuksia räätälöidä sivustoasi, WordPress on parempi valinta. Wix on hyvä vaihtoehto, jos haluat nopean ja helpon tavan luoda perus sivut, mutta se ei ole yhtä joustava kuin WordPress. Lue lisää sivustouudistuksen syistä ja milloin on aika vaihtaa alustaa.

SEO-ystävällisyys

Tässä osiossa käsittelemme, kuinka SEO-ystävällisiä WordPress ja Wix ovat. Hakukoneoptimointi (SEO) on keskeinen tekijä verkkosivuston menestykselle ja on tärkeää ymmärtää, miten eri alustat tukevat tätä tavoitetta.

WordPressin SEO-ystävällisyys

WordPress on tunnettu erinomaisista SEO-ominaisuuksistaan. Alusta mahdollistaa monimutkaisten SEO-strategioiden toteuttamisen ja tarjoaa laajan valikoiman SEO-lisäosia, kuten Yoast SEO. Lue lisää yleisimmistä hakukoneoptimoinnin virheistä ja kuinka niitä voidaan välttää.

Wixin SEO-ystävällisyys

Vaikka Wix on parantanut SEO-ominaisuuksiaan viime vuosina, se ei vieläkään pärjää WordPressille tässä suhteessa. Wix tarjoaa perus SEO-työkalut, mutta ei mahdollista yhtä monipuolista hakukoneoptimointia.

Kumpi on SEO-ystävällisempi?

Hakukoneoptimointi on yksi tärkeimmistä tekijöistä verkkosivustosi menestykselle, sen vuoksi WordPress on ehdottomasti parempi valinta. Wix voi olla hyvä vaihtoehto pienemmille projekteille, mutta se ei tarjoa samaa joustavuutta ja monipuolisuutta SEO:n suhteen.

Suorituskyky ja nopeus

Tässä osiossa keskitymme WordPressin ja Wixin suorituskykyyn ja nopeuteen. Verkkosivuston latausnopeus on erittäin tärkeä tekijä sekä käyttäjäkokemuksen että hakukoneiden sijoituksen kannalta. Käymme läpi molempien alustojen vahvuudet ja heikkoudet tässä suhteessa.

WordPressin suorituskyky ja nopeus

WordPressin suorituskyky riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin sivusto on optimoitu ja minkälaisella palvelimella eli tuttavallisemmin webhotellissa sitä käytetään. Oikeilla lisäosilla ja asetuksilla voit saavuttaa erinomaisen latausnopeuden. Lue lisää siitä, kuinka voit parantaa WordPress-sivustosi suorituskykyä.

Lue myös Sitrusmedian sivustolta artikkeli, joka käsittelee parhaan webhotellin valintaa.

Wixin suorituskyky ja nopeus

Wix tarjoaa hyvän perustason suorituskyvyn ja nopeuden, mutta se ei ole yhtä joustava kuin WordPress. Wix hoitaa palvelinpuolen asetukset automaattisesti, mikä voi olla sekä hyvä että huono asia riippuen tarpeistasi.

Kumpi on nopeampi?

Jos olet valmis investoimaan aikaa ja resursseja sivustosi optimointiin, WordPress tarjoaa paremmat mahdollisuudet korkeaan suorituskykyyn ja nopeaan latausnopeuteen. Wix on hyvä vaihtoehto, jos haluat nopean ja helpon tavan saada sivusto pystyyn, mutta se ei välttämättä pärjää pitkällä tähtäimellä suorituskyvyssä WordPressille.

Turvallisuus

Turvallisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun valitset verkkosivualustaa. Tässä osiossa käymme läpi, kuinka WordPress ja Wix pärjäävät turvallisuuden suhteen ja mitä voit tehdä itse suojataksesi sivustosi.

WordPressin turvallisuus

WordPress on avoimen lähdekoodin alusta, mikä tarkoittaa, että sen turvallisuus riippuu pitkälti yhteisöstä ja käyttäjästä itsestään. On olemassa monia lisäosia ja toimintoja, jotka voivat parantaa sivustosi turvallisuutta. Lue lisää siitä, miten voit tehdä WordPress-kotisivuistasi turvallisempia.

Wixin turvallisuus

Toisin kuin WordPress, Wix on suljettu alusta, joka tarjoaa sisäänrakennetun turvallisuuden. Tämä tarkoittaa, että Wix huolehtii turvallisuudesta puolestasi, mukaan lukien SSL-sertifikaatit, tietoturva ja päivitykset. Lue lisää SSL-sertifikaateista ja miksi ne ovat tärkeitä.

Kumpi on turvallisempi?

Vaikka Wix tarjoaa erinomaisen perustason turvallisuuden, WordPress antaa enemmän kontrollia ja mahdollisuuksia räätälöidä turvallisuusasetuksia. Valinta riippuu siis siitä, kuinka paljon aikaa ja resursseja olet valmis käyttämään sivustosi turvallisuuteen. Tutustu yleisimpiin verkkosivustojen haavoittuvuuksiin.

Hinta ja budjetointi

Kun valitset verkkosivualustaa, hinta on usein yksi ratkaisevista tekijöistä. Tässä osiossa vertailemme WordPressin ja Wixin kustannuksia sekä sitä, mitä saat rahoillesi kummassakin vaihtoehdossa.

WordPressin hinta

WordPress itsessään on ilmainen, mutta siihen liittyy muita kuluja, kuten verkkotunnus, webhotelli ja mahdolliset lisäosat tai teemat. Koska WordPress on avoimen lähdekoodin alusta, voit löytää monia ilmaisia lisäosia ja teemoja, mutta laadukkaampien vaihtoehtojen kohdalla hinta voi nousta.

Onko Divi paras WordPress-teema? Lue arvostelumme WP-apu.fi sivustoltamme.

Wixin hinta

Wix tarjoaa erilaisia hinnoitteluvaihtoehtoja, jotka vaihtelevat ilmaisesta versiosta premium-paketteihin. Premium-paketit sisältävät usein lisäominaisuuksia, kuten enemmän tallennustilaa, parempaa asiakastukea ja verkkotunnuksen. Wixillä on myös erityisiä paketteja verkkokaupoille.

Kumpi on kustannustehokkaampi?

WordPress tarjoaa enemmän joustavuutta budjetoinnissa, koska voit valita erilaisia lisäosia ja palveluita tarpeidesi mukaan. Wix puolestaan tarjoaa selkeämmän hinnoittelumallin, mutta vähemmän mukautettavuutta. Jos olet kiinnostunut nimenomaan kuukausimaksullisesta palvelusta, niin kurkkaa meidän Verkkokauppa viikossa™ palvelu.

Yhteisö ja tuki

Yhteisö ja tuki ovat tärkeitä tekijöitä, kun valitset verkkosivualustaa. Tässä osiossa käymme läpi, millaista tukea ja yhteisöä WordPress ja Wix tarjoavat käyttäjilleen.

WordPressin yhteisö ja tuki

WordPressillä on massiivinen yhteisö, joka koostuu kehittäjistä, suunnittelijoista ja käyttäjistä ympäri maailmaa. Tämä tarkoittaa, että voit löytää runsaasti ilmaisia resursseja, kuten oppaita, foorumeita ja verkkokursseja. Lisäksi on olemassa monia ammattilaisia, jotka tarjoavat maksullista tukea ja konsultointia. Esimerkiksi meiltä voit tilata WordPress-sivuston rakentamisen alusta asti tai olla yhteydessä vasta silloin, kun sinulla tulee ongelmia WordPress-sivustosi kanssa. Tutustu halutessasi meidän WordPressin huolenpitopalveluun Sitrusmedia.fi sivustoltamme.

Wixin yhteisö ja tuki

Wixillä on myös aktiivinen yhteisö, mutta se on pienempi ja vähemmän monipuolinen kuin WordPressin yhteisö. Wix tarjoaa kuitenkin asiakastukea, joka sisältää chat-tuen, sähköpostituen ja puhelintuen.

Kumpi tarjoaa parempaa tukea?

Vaikka WordPressin yhteisö on suurempi ja tarjoaa enemmän resursseja, Wixin kuukausimaksullinen palvelu ja sen kautta tuleva tuki voi olla hyödyllinen erityisesti aloittelijoille.

Plussat ja miinukset

Tässä osiossa käymme läpi WordPressin ja Wixin keskeiset vahvuudet ja heikkoudet. Vertailu auttaa sinua ymmärtämään, kumpi alusta sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi. Käsittelemme molempien alustojen etuja ja haittoja, jotta saat mahdollisimman kattavan kuvan valintavaihtoehdoistasi.

WordPressin plussat

  1. Joustavuus ja mukautettavuus: WordPress on avoimen lähdekoodin alusta, mikä tarkoittaa lähes rajattomia mahdollisuuksia sivuston mukauttamiseen.
  2. SEO-ystävällisyys: WordPress tarjoaa erinomaiset työkalut hakukoneoptimointiin.
  3. Laaja yhteisö ja tuki: Koska WordPress on niin suosittu, löytyy sille valtava määrä tukiresursseja ja yhteisöjä netissä.
  4. Monipuoliset lisäosat ja teemat: WordPressin laajasta lisäosa- ja teemavalikoimasta löytyy ratkaisu lähes joka tarpeeseen.

WordPressin miinukset

  1. Vaativampi ylläpito: WordPress vaatii enemmän teknistä osaamista ja ylläpitoa kuin Wix. Lue lisää ylläpidon merkityksestä hakukoneoptimoinnille.

Wixin plussat

  1. Helppokäyttöisyys: Wix tarjoaa yksinkertaisia sivupohjia ja se sopii hyvin aloittelijoille.
  2. Integroidut palvelut: Wix tarjoaa monia integroituja palveluita, kuten webhotelli ja domainin rekisteröinti.

Wixin miinukset

  1. Vähemmän muokattavissa: Wix ei ole yhtä joustava kuin WordPress ja se saattaa rajoittaa sivustosi kasvua tulevaisuudessa.
  2. Hinta: Wix voi tulla kalliimmaksi pitkällä aikavälillä, erityisesti jos tarvitset lisäominaisuuksia.

Päätelmät ja suositukset

Olemme käyneet läpi monia eri tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa verkkosivualustan valintaan, kuten helppokäyttöisyys, joustavuus, SEO-ystävällisyys, suorituskyky, turvallisuus, hinta, yhteisö ja tuki. Tässä viimeisessä osiossa teemme yhteenvedon ja annamme suosituksia siitä, kumpi alusta voisi olla parempi valinta juuri sinulle.

Kenelle WordPress sopii?

WordPress on erinomainen valinta niille, jotka arvostavat joustavuutta, mukautettavuutta ja laajaa yhteisöllistä tukea. Jos olet valmis investoimaan aikaa ja mahdollisesti rahaa sivustosi kehittämiseen, WordPress on vahva vaihtoehto. Lue lisää WordPressin ylläpidosta ja optimoinnista.

Kenelle Wix sopii?

Wix on hyvä valinta aloittelijoille tai niille, jotka haluavat saada sivuston pystyyn nopeasti ilman teknistä osaamista. Keskitetty tuki tekee siitä käyttäjäystävällisen vaihtoehdon.

Lopulliset suositukset

Valinta WordPressin ja Wixin välillä riippuu pitkälti omista tarpeistasi ja taidoistasi. Jos arvostat monipuolisuutta ja haluat oppia sekä olet kiinnostunut paremmasta näkyvyydestä hakukoneissa (kuka ei olisi?), WordPress on oikea valinta. Jos taas haluat tehdä vain perussivut, Wix on oiva vaihtoehto.

Usein kysytyt kysymykset

Tässä osiossa käsittelemme usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka saattavat herätä, kun valitset verkkosivualustaa. Olemme koonneet tähän osioon kysymyksiä ja vastauksia, jotka auttavat sinua saamaan vielä paremman kuvan WordPressin ja Wixin eroista ja yhtäläisyyksistä.

Onko WordPress vai Wix parempi hakukoneoptimoinnissa?

Molemmilla alustoilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa SEO:n suhteen. WordPress tarjoaa enemmän joustavuutta ja mukautettavuutta, mutta vaatii enemmän teknistä osaamista. Wix on aloittelijaystävällisempi, mutta ei yhtä joustava.

Miten voin siirtää sivustoni WordPressistä Wixiin tai päinvastoin?

Siirtoprosessi riippuu monista tekijöistä, kuten sivuston koosta ja monimutkaisuudesta. On olemassa erilaisia työkaluja ja palveluita, jotka voivat auttaa siirrossa.

Kumpi on turvallisempi: WordPress vai Wix?

Turvallisuus riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin ylläpidät ja päivität sivustoasi. WordPress vaatii enemmän manuaalista ylläpitoa, kun taas kuukausimaksullinen Wix huolehtii siitä automaattisesti.

Mitä maksaa oman verkkosivun ylläpito kummallakin alustalla?

Kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, mitä lisäominaisuuksia ja palveluita tarvitset. WordPress itsessään on ilmainen, mutta webhotelli, teemat ja lisäosat voivat maksaa. Wixillä on erilaisia hinnoitteluvaihtoehtoja, jotka sisältävät webhotellin. Tutustu verkkokaupan perustamisen kustannuksiin.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme käyneet läpi kattavan vertailun kahden suositun verkkosivualustan, WordPressin ja Wixin, välillä. Olemme tarkastelleet useita eri tekijöitä, kuten helppokäyttöisyyttä, joustavuutta, hakukoneystävällisyyttä, suorituskykyä, turvallisuutta, hintaa, yhteisöä ja tukea.

WordPress on erinomainen valinta niille, jotka arvostavat joustavuutta, mukautettavuutta ja laajaa yhteisöllistä tukea. Se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ja on erityisen vahva SEO:n ja suorituskyvyn osalta. Toisaalta, se vaatii enemmän teknistä osaamista ja ylläpitoa.

Wix puolestaan sopii erityisesti aloittelijoille tai niille, jotka haluavat nopean ja helpon tavan saada sivusto pystyyn. Se tarjoaa keskitetyn tuen ja on helppo ottaa käyttöön, mutta ei ole yhtä joustava tai SEO-ystävällinen kuin WordPress.

Lopullinen valinta riippuu omista tarpeistasi, taidoistasi ja budjetistasi. Jos arvostat monipuolisuutta ja olet valmis investoimaan aikaa sivustosi kehittämiseen, WordPress on hyvä vaihtoehto. Jos taas etsit yksinkertaisempaa ratkaisua ilman teknistä vaivaa, Wix saattaa olla parempi valinta sinulle.

Me emme valitettavasti ylläpidä tai kehitä enää Wixillä tehtyjä verkkosivuja, mutta WordPressiin liittyvissä ongelmissa kannattaa olla meihin yhteydessä.

HUOM! Jotkut tämän artikkelin linkeistä ovat ns. affiliate-linkkejä eli kumppanilinkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos klikkaat linkkiä ja ostat tuotteen, saamme palkkion. Sinulle ei kuitenkaan tule mitään lisäkuluja tästä. Tuet tämän sivuston kehitystä käyttämällä kumppanilinkkejämme.

Heräsikö kysyttävää?

Lähetä meille viestiä tai soita. Kysyminen ei vielä maksa mitään, eikä velvoita sinua mihinkään.