Side hustle ideoita
|

Miten löytää oma side hustle -idea: vinkkejä ja ideoita

Katselin jokin aika sitten Netflixin uutta raflaavasti nimettyä sarjaa ”Näin rikastut” (How to get rich). Sarjassa kerrottiin, kuinka 44 miljoonalla amerikkalaisella on side hustle tai side job eli sivubisnes tai sivutyö. Googlasin asiaa ja totesin, että joka 45 prosentilla amerikkalaisista olisi sivutyö. Suomessa vastaavaa tilastoa ei kaiketi ole saatavilla tai ei ainakaan Googlesta löytynyt. Joka tapauksessa ns. kevytyrittäjyys on pitkään ollut Suomessakin nouseva trendi. Suomessa arvonlisäverottoman vähäisen toiminnan raja on 15 000 euroa.

Side hustle on tapa ansaita lisätuloja päätyön ohella. Se voi tarjota monia etuja, kuten taloudellista turvaa, uusia taitoja ja kontakteja sekä mahdollisuuden toteuttaa intohimoja. Side hustle voi myös auttaa saavuttamaan taloudellisia tavoitteita, kuten velkojen maksamista, säästämistä tulevaa lomamatkaa varten tai jopa mahdollisuuden siirtyä päätyöstä kokopäiväisesti sivubisneksen pariin!

Tämä artikkeli tarjoaa vinkkejä sivubisneksen aloittamiseen työn ohella. Kerromme esimerkiksi, kuinka voit löytää sopivan idean ja hankkia asiakkaita.

Ennen kuin aloitat side hustlen

Ennen kuin aloitat sivutyön, sinun on hyvä selvittää, miksi haluat aloittaa työn ja millaisia tavoitteita sinulla on. Tavoitteiden selventäminen auttaa sinua määrittelemään, minkälainen sivutyö sopii sinulle parhaiten ja se myös auttaa sinua pysymään motivoituneena, jos asiat eivät menekään ihan putkeen.

Aloita miettimällä, miksi haluat aloittaa sivutyön. Haluatko ansaita lisätuloja taloudellisen turvan takaamiseksi? Onko sinulla intohimo tai harrastus, josta haluat tehdä itsellesi työn? Tai haluatko ehkä kehittää uusia taitoja, joita voit käyttää myös päätyössäsi?

Kun olet määrittänyt syyn sivutyön aloittamiselle, sinun on hyvä asettaa itsellesi realistisia tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua pitämään fokuksen ja pysymään motivoituneena. Tavoitteiden tulisi olla mitattavissa ja aikarajoitettuja. Esimerkiksi jos tavoitteesi on ansaita 500 euroa kuukaudessa sivutyölläsi, aseta itsellesi määräaika, milloin haluat saavuttaa sen.

Kun olet selvittänyt itsellesi syyn sivutyön aloittamiselle ja asettanut tavoitteet, kirjoita ne ylös. Voit myös jakaa tavoitteesi pienempiin osatavoitteisiin ja asettaa niille määräaikoja. Tavoitteiden kirjaaminen auttaa sinua pysymään motivoituneena. Lisäksi tavoitteet antavat sinulle selkeän suunnan side hustlen aloittamiselle.

Valitse idea

Kun olet määrittänyt syyn sivutyön aloittamiselle ja asettanut tavoitteet, on aika etsiä sopiva idea. Idea voi perustua osaamiseesi, kiinnostuksen kohteisiisi tai tarpeisiin, joita olet huomannut ympärilläsi.

Jos sinulla on jo osaamista tai taitoja, joita voit hyödyntää sivutyössä, harkitse niiden hyödyntämistä. Voit esimerkiksi hyödyntää taitojasi freelancerina tai tarjota palveluitasi tai tuotteitasi myytäväksi verkkokaupassasi. Jos et ole varma, mitä taitoja voisit hyödyntää sivutyössäsi, mieti, mitä asioita teet tai olet tehnyt työsi tai vapaa-aikasi puitteissa ja pohdi, voisitko hyödyntää niitä sivutyössäsi.

Toinen tapa löytää sopiva side hustle -idea on miettiä kiinnostuksen kohteitasi ja harrastuksiasi. Voit esimerkiksi perustaa blogin, jossa jaat tietoa ja vinkkejä harrastukseesi liittyen tai aloittaa vaikkapa verkkokaupan, jossa myyt itse tekemiäsi tuotteita.

Kolmas tapa löytää sopiva sivubisnesidea on miettiä, mitä tarpeita ympärilläsi on ja miten voisit auttaa niiden täyttämisessä. Jos olet esimerkiksi huomannut, että paikkakunnallasi ei ole tarjolla laadukkaita koiranhoitopalveluita, voit perustaa oman koiranhoitofirman.

Kun olet löytänyt sopivan idean, tee hieman tutkimustyötä. Selvitä, onko valitsemallesi ideallesi kysyntää ja millaisia kilpailijoita sinulla on. Tämä auttaa sinua määrittämään, onko ideasi kannattava ja miten voit erottua kilpailijoistasi. Vaikka et löytäisikään ideallesi kilpailijoita, ei se tarkoita, etteikö palvelullesi voisi olla kysyntää. Saattaakin olla, että muut eivät vielä ole keksineet tarjota myytävää palveluasi!

Muutamia esimerkkejä side hustlesta eli sivutyöstä:

  • Verkkokaupan perustaminen
  • Valokuvaus tai videokuvaus
  • Kotisiivous
  • Lastenhoito
  • Sisustussuunnittelu
  • Aloita blogi
  • Kirjanpito
  • Kuljetuspalvelut
  • Lemmikkieläinten hoitaminen
  • Virtuaaliassistentti

HUOM! Toki jokaista näistä voi tehdä myös päätoimisena eli side hustlea ei tietenkään ole pakko tehdä vain sivutyönä. Ja jos aloitat sivutyönä, niin siitä voi kasvaa tarpeeksi iso päätoimiseksi työksi.

Hanki asiakkaita

Kun sivubisneksesi on käynnistetty, on aika hankkia asiakkaita. Tässä on joitain vinkkejä, jotka auttavat sinua löytämään asiakkaita.

Hyödynnä sosiaalista mediaa: Sosiaalisen median alustat, kuten Instagram, Facebook ja Twitter, ovat erinomaisia tapoja löytää uusia asiakkaita. Luo yrityksellesi oma sosiaalisen median profiili, jossa jaat tietoa yrityksestäsi, tuotteistasi tai palveluistasi sekä julkaise mielenkiintoisia kuvia tai videoita, joilla voit erottua kilpailijoistasi.

Kotisivut: WordPress-kotisivut ovat hyvä tapa saada näkyvyyttä ja asiakkaita. Sivuston tulee olla informatiivinen ja helppo käyttää ja sen tulee sisältää kaikki tarvittavat tiedot tuotteistasi tai palveluistasi. Muista myös optimoida sivustosi hakukoneille, jotta potentiaaliset asiakkaat löytävät sinut helposti. Lue täältä lisää hakukoneoptimoinnista.

Verkkokauppa: Jos myyt tuotteita, harkitse verkkokaupan perustamista. Verkkokauppa tarjoaa asiakkaillesi helpon ja nopean tavan ostaa tuotteita. Se helpottaa myös varastonhallintaa sekä maksujen vastaanottamista. Jos olet kiinnostunut kuukausimaksullisesta verkkokaupasta, kurkkaa palvelumme, jossa luomme sinulle verkkokaupan viikossa.

Suosittelut: Ihan alussa kerro omissa verkostoissasi, että olet aloittanut side hustlen ja kerro minkälaisia palveluita tai tuotteita tarjoat. Pyydä verkostoasi suosittelemaan sinua ystävilleen, perheenjäsenilleen ja tutuilleen. Voit myös harkita yhteistyötä muiden yritysten tai sellaisten henkilöiden kanssa, jotka voivat suositella yritystäsi omille verkostoilleen. Muista pyytää heti ensimmäisestä asiakkaastasi lähtien kirjallista palautetta siitä, ovatko he tyytyväisiä tuottamiisi palveluihin tai tuotteisiin. Käytä näitä asiakaspalautteita eli referenssejä kehittääksesi tuotettasi tai palveluasi sekä saadaksesi seuraavat maksavat asiakkaat. Lisää asiakaspalautteet näkyvälle paikalle verkkosivustollasi.

Markkinointi: Hyödynnä erilaisia markkinointikanavia, kuten mainostaminen sosiaalisessa mediassa tai Google-mainonta. Mieti myös paikallista mainostamista esimerkiksi paikallisissa sanomalehdissä tai esitteiden jakamista, jotta saat lisää näkyvyyttä yrityksellesi. Muista kuitenkin, että markkinointi on jatkuva prosessi ja sitä tulee jatkaa myös sivubisneksesi kasvaessa.

Asiakkaiden hankkiminen vie usein aikaa ja vaatii jatkuvaa työtä. Ole kärsivällinen ja aktiivinen sekä ole valmis tekemään muutoksia, jos jokin ei toimi. Jos pysyt sitoutuneena ja jatkat työskentelyä, löydät varmasti asiakkaita ja kasvatat sivubisnestäsi. Voit myös olla meihin yhteydessä, jos tarvitset apuja esimerkiksi verkkosivujen, markkinoinnin tai sisällöntuotannon kanssa.

Yhteenveto

Side hustle tai sivutyö on tapa ansaita lisätuloja päätyön ohella. Se voi tarjota taloudellista turvaa, uusia taitoja ja kontakteja sekä mahdollisuuden toteuttaa intohimoja. Tämä artikkeli tarjoaa käytännön vinkkejä sivutyön aloittamiseen työn ohella. Ennen sivutyön aloittamista on hyvä määrittää syy aloittamiseen ja asettaa realistiset tavoitteet. Tämän jälkeen valitse sopiva idea, joka voi perustua osaamiseesi, kiinnostuksen kohteisiisi tai havaitsemiisi tarpeisiin. Yksi tapa löytää idea on miettiä, mitä osaamista ja kiinnostuksen kohteitasi voisi hyödyntää sivutyössä. Toisena vaihtoehtona on hyödyntää harrastuksiasi ja perustaa esimerkiksi blogi tai verkkokauppa niihin liittyen.

Heräsikö kysyttävää?

Lähetä meille viestiä tai soita. Kysyminen ei vielä maksa mitään, eikä velvoita sinua mihinkään.