WordPress-alkeet osa 5
|

WordPress-alkeet osa 5

WordPress-alkeet artikkelisarjan neljännessa osassa käsiteltiin teeman ja lisäosien päivittämistä, teeman vaihtamista ja poistamista sekä kategorioiden ja avainsanojen eroja.

Tässä artikkelisarjan viidennessä osassa esittelemme WordPressin eri käyttäjätasot, uuden käyttäjän lisäämisen WordPressissä sekä artikkelien ote-kenttää ja sen käyttöönottoa.

Jos sinulla tai yritykselläsi ei ole vielä WordPress-kotisivuja, ota yhteyttä, ja teemme teille sellaiset! Voit ensiksi kurkata tekemiämme kotisivuesimerkkejä ja referenssejä, joista saat kuvan siitä, millaisia sivuja WordPressillä voi luoda.

WordPressin käyttäjätasot esiteltynä

Et varmasti aina halua antaa jokaiselle sivustollesi käyttäjälle kaikkia oikeuksia. Onkin hyvä, että WordPress mahdollistaa erilaisten käyttäjätasojen luomisen. Tässä käyttäjätasot, jotka löytyvät WordPressistä oletuksena:

  • Tilaaja
  • Avustaja
  • Kirjoittaja
  • Päätoimittaja
  • Ylläpitäjä

Tilaaja voi ainostaan lukea ja kommentoida kirjoituksia sekä muokata omaa profiiliaan.

Avustaja voi edellisen tason oikeuksien lisäksi kirjoittaa sivustolle artikkeleita. Hän ei kuitenkaan pysty itse julkaisemaan artikkelia sivustolla eikä muokkaamaan edes omaa artikkeliaan tai poistamaan sitä sen jälkeen, kun joku muu on artikkelin julkaissut.

Kirjoittaja voi kirjoittaa, julkaista ja muokata omia artikkeleitaan. Kirjoittaja pystyy myös lisäämään mediatiedostoja, kuten kuvia, sivustolle.

Päätoimittaja pystyy edellisten oikeuksien lisäksi julkaisemaan ja muokkaamaan muiden kirjoittamia artikkeleita. Päätoimittaja pystyy myös luomaan sivuja sekä moderoimaan sivuston kommentteja, kategorioita ja avainsanoja.

Ylläpitäjällä on kaikki oikeudet sivustolle. Ylläpitäjä pystyy mm. poistamaan muita käyttäjiä, vaihtamaan sivustolla käytössä olevan teeman tai päivittämään lisäosia.

Uuden käyttäjän lisääminen WordPressissä

Uuden käyttäjän voit lisätä klikkaamalla WordPressin taustajärjestelmässä vasemman valikon Käyttäjät-kohdasta.

Avautuvalta näkymältä klikkaa ylhäältä ”Lisää uusi” -painiketta.

Sinulle avautuu näkymä, johon pitää syöttää uuden käyttäjän tiedot.

Käyttäjätunnus, sähköpostiosoite ja salasana ovat pakollisia kenttiä. Täytä uuden käyttäjän tiedot näihin kohtiin.

Käyttäjätunnuksessa kannattaa käyttää pieniä ja suuria kirjaimia sekä numeroita, jotta käyttäjätunnus olisi mahdollisimman vahva. Salasanassa pätee sama sääntö, mutta salasanassa voit myös käyttää erikoismerkkejä kuten huutomerkkiä tai prosenttimerkkiä.

Kun klikkaat salasanan kohdalta ”Näytä salasana” -painiketta, WordPress antaa sinulle oletuksena vahvan salasanan. Voit lisätä sen perään vielä muutaman merkin vahvistaaksesi salasanaa entisestään.

Muista ottaa käyttäjätunnus ja salasana talteen!

Viimeinen vaihe on valita uuden WordPress-käyttäjän rooli. Mieti tarkkaan, mitä oikeuksia uusi käyttäjä tulee tarvitsemaan. Ylläpitäjän oikeuksia kannattaa jakaa varsin niukasti, sillä ylläpitäjän oikeuksilla väärissä käsissä on mahdollista hajottaa sivustolta jotakin niin, etteivät sivut enää aukea.

WordPressin ylläpitopalvelua varten tarvitsemme kuitenkin aina tilapäiset ylläpitäjän oikeudet sivustolle. Kun olemme tehneet sivustollasi sen, mitä meidän piti, voit poistaa käyttäjätunnuksen välittömästi.

Kun olet valinnut roolin, klikkaa lopuksi ”Lisää uusi käyttäjä” -painiketta.

Artikkelin ote-kenttä ja sen käyttöönotto

WordPressin ote-kenttä tarkoittaa lyhyttä kuvausta tekstistä, joka on mahdollista näyttää esimerkiksi Blogi-sivulla. Otetekstin tarkoituksena on saada lukija kiinnostumaan artikkelista niin, että hän haluaa klikata artikkelin auki.

Uusimmissa WordPressin versiossa on käytössä uusi editori, jossa ote-kenttä on jo oletuksena käytössä.

WordPressin vanhassa editorissa ote-kenttä pitää ottaa erikseen käyttöön.

Saat ote-kentän käyttöön klikkaamalla artikkelia kirjoittaessasi oikealta ylhäältä ”Näyttöasetukset” ja sieltä laittamalla rastin ote-ruutuun.

Ote-kenttä ilmestyy nyt sivun alaosaan, ja voit kirjoittaa halumasi otteen kenttään.

Voit lähettää viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu(at)hakukonemestarit.fi, jos sinulla tulee jotain kysyttävää. Otamme myös mielellämme vastaan ehdotuksia seuraavien ”WordPress-alkeet” -artikkelien sisällöstä.

Muista, että voit tilata meiltä ylläpidon WordPress-sivustollesi, jolloin pidämme kotisivusi tai verkkokauppasi kunnossa puolestasi!

Heräsikö kysyttävää?

Lähetä meille viestiä tai soita. Kysyminen ei vielä maksa mitään, eikä velvoita sinua mihinkään.