WP alkeet osa 1

WordPress-alkeet osa 1

Tässä WordPress-alkeet artikkelisarjassa esittelemme WordPressin yleisimmät toiminnot ja sen, mitä kaikkien WordPress-käyttäjien tulisi osata.

Mietitkö, mikä on WordPress ja kuinka paljon sitä käytetään? WordPress on sisällönhallintajärjestelmä, jota on suhteellisen helppo käyttää. WordPressillä pystyy tekemään todella tyylikkäitä nettisivuja ja verkkokauppoja, jos vain tietää mitä tekee. Kurkkaa vaikka kotisivuesimerkkejämme, ja näe miten monella tavalla WordPressiä voi käyttää.

WordPressin suosiosta kertoo se, että sillä on tehty jo 25% kaikista maailman nettisivuista!

WordPress on suosituin sisällönhallintajärjestelmä
WordPress on selkeästi suosituin sisällönhallintajärjestelmä

Jos sinulla ei vielä ole WordPress kotisivuja, niin ota meihin yhteyttä ja teemme sinulle sellaiset!

Nyt kuitenkin WordPress-alkeiden kimppuun! Aloitetaan siitä, miten saat luotua WordPress kotisivuillesi uuden sivun.

Uuden sivun luominen

WordPress-alkeet
Uuden WordPress sivun luominen

Voit luoda uuden sivun kirjautumalla sisään WordPressiin ja viemällä hiiren kursorin Ohjausnäkymän vasemmassa palkissa olevan ”Sivut” päälle. Sen jälkeen klikkaat ”Lisää uusi”-painiketta. Vaihtoehtoisesti voit klikata ”Sivut”-painiketta ja sen jälkeen klikata avautuvalta sivulta ”Lisää uusi”-painiketta sivun yläosasta.

Uudelle sivulle tulee antaa nimi, jonka voit tehdä kirjoittamalla sen ”Lisää otsikko tähän” kohtaan. Nimesin uuden sivuni nimellä ”uusi sivu”.

WordPress-alkeet
Uuden WordPress sivun osoite

WordPress tekee sivulle automaattisesti oman kestolinkin eli osoitteen, jossa uusi sivu tulee sijaitsemaan. Voit muokata osoitetta painamalla ”Muokkaa”-nappia.

Muokkaa osoiterakennetta

WordPressin asetuksissa lukee seuraavasti: ”WordPress käyttää oletuksena web-osoitteita (URL), joissa on kysymysmerkkejä ja paljon numeroita. WordPress kykenee käyttämään myös käyttäjän määrittelemää osoiterakennetta. Tämä voi parantaa osoitteiden ulkoasua, käytettävyyttä ja yhteensopivuutta.”

Osoiterakenteen muokkaaminen tulisi olla ihan ensimmäisiä asioita, joita lähdetään muokkaamaan WordPressin asentamisen jälkeen. Pääset muokkaamaan sivustosi osoiterakennetta klikkaamalla ohjausnäkymästä ”Asetukset” ja sen jälkeen ”Osoiterakenne”.

WordPress-alkeet
WordPress osoiterakenteen muokkaaminen

Olemme valinneet omalla sivullamme mukautetun rakenteen, koska urliin eli osoitteeseen ei tarvitse lisätä mitään ylimääräistä. Unohda siis päivämäärät osoiterakenteesta ja valitse joko ”Artikkelin nimi” tai ”Mukautettu rakenne”.

Uuden artikkelin luominen

Uuden artikkelin luominen on yhtä helppoa kuin uuden sivunkin luominen. Voit luoda uuden artikkelin WordPressin ohjausnäkymästä viemällä hiiren kursorin ”Artikkelit”-napin päälle ja klikkaamalla ”Lisää uusi”-painiketta. Voit myös klikata ”Artikkelit” ja painaa sen jälkeen avautuvan sivun ylälaidasta ”Lisää uusi”-painiketta.

WordPress-alkeet
Uusi WordPress artikkeli

Artikkeleiden urlia voi muuttaa samalla tavoin kuin sivujen urlia. Vinkkinä tähän: jätä turhat täytesanat pois urlista. Esimerkkinä vaikka meidän blogiartikkelimme, joka on nimeltään ”Näin saat lisää seuraajia sosiaalisessa mediassa”, mutta kyseisen artikkelin osoite on siitä huolimatta https://www.hakukonemestarit.fi/blogi/lisaa-seuraajia-sosiaalisessa-mediassa/. Urlista on siis jätetty otsikon kaksi ensimmäistä sanaa turhana pois.

Mihin blogiartikkelit menevät?

Nyt tiedät, miten luodaan uusi blogiartikkeli. Tarvitset kuitenkin vielä tietoa siitä, mihin uusi artikkelisi menee. Tämän saat itse valita asetuksista.

Valitse ”Artikkeleiden sivu” kohdasta sivu, jolle haluat blogiartikkeleidesi menevän. Meillä se on blogi.

WordPress-alkeet
WordPress blogiartikkeleiden sivun valitseminen

Tässä oli tämän artikkelisarjan ensimmäinen osa. Voit kommentoida tai lähettää viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu(at)hakukonemestarit.fi jos sinulla tulee jotain kysyttävää. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia seuraavien ”WordPress-alkeet” -artikkelien sisällöstä.

Jos et itse halua lisätä sisältöä sivuillesi, voit tilata meiltä ylläpidon kotisivuillesi ja pidämme sivusi kunnossa puolestasi.

Heräsikö kysyttävää?

Lähetä meille viestiä tai soita. Kysyminen ei vielä maksa mitään, eikä velvoita sinua mihinkään.