Google reCAPTCHA WordPress
| | |

Google reCAPTCHA WordPress-sivustolle

Tuleeko WordPress-kotisivujesi tai WordPress-verkkokauppasi kautta roskapostia? Tehokas tapa torjua roskapostia on asentaa Google reCAPTCHA -varmistus verkkosivujesi lomakkeisiin.

Tässä artikkelissa esittelemme, miten voit luoda WordPress-verkkosivujasi varten Google reCAPTCHA -tunnukset.

Mikä on Google reCAPTCHA?

Google reCAPTCHA etusivu

Käsitellään ihan ensiksi, että mikä ihme ylipäätään on Google reCAPTCHA.

CAPTCHA on lyhenne sanoista ”Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”, joka siis lyhyesti sanottuna tarkoittaa täysin automaattista testiä tietokoneiden ja ihmisten erottamiseksi toisistaan.

Olet varmasti törmännyt Google reCAPTCHA -vahvistukseen aiemminkin. Vanhemmissa reCAPTCHAn versioissa käyttäjää pyydettiin kirjoittamaan ruudulla vaikka vähän vinossa oleva teksti tai valitsemaan kuvista kaikki bussit. Myös ”En ole robotti” -tyyppinen vahvistus on aiemmin ollut yleinen.

Kannattaa kuitenkin käyttää reCAPTCHA v3 -vahvistusta, joka tekee työtä taustalla, eikä verkkovierailijan tarvitse erikseen vahvistaa mitään.

Voit lukea lisätietoja Google reCAPTCHA -palvelusta tältä sivulta (englanniksi): https://www.google.com/recaptcha/about/

Google reCAPTCHA -tunnusten luominen

Google reCAPTCHA tunnusten luominen

Uudet reCAPTCHA -tunnukset voit luoda tästä osoitteesta: https://www.google.com/recaptcha/admin/create

Sinulla tulee olla Google-tili, jolla kirjautua palveluun. Jos sinulla on Gmail-sähköpostiosoite, niin kirjaudu sillä palveluun sisälle.

Anna ihan ensimmäiseksi uusille tunnuksille jokin tunniste (Label), josta jatkossa tunnistat helposti minkä sivuston tunnuksista on kyse. ”Label” -kohtaan voit esimerkiksi kirjoittaa oman sivustosi nimen ja perään Google reCAPTCHA v2 tai v3, riippuen siitä kumman valitset.

”reCAPTCHA type” -kohdassa kannattaa valita v3, jolloin tosiaan vahvistus tapahtuu taustalla ilman käyttäjän suorittamaa ”haastetta”. Voit halutessasi lukea v2 ja v3 eroista tältä sivulta (englanniksi): https://developers.google.com/recaptcha/docs/versions

”Domains” -kohtaan kirjoita sen verkkosivuston domain eli osoite, jolla haluat reCAPTCHA -tunnuksia käyttää. Esimerkiksi tämän sivuston koko url-osoite on https://www.hakukonemestarit.fi/ mutta tähän kohtaan kirjoittaisin silti vain hakukonemestarit.fi

”Owners” -kohdassa omistaja on oletuksena se sähköpostiosoite, jolla olet kirjautunut Googlen palveluun. Voit tässä kohdassa halutessasi lisätä myös uusia omistajia näille tunnuksille.

Seuraavaksi lue Googlen sopimusehdot ja hyväksy ne jatkaaksesi. Muista myös päivittää verkkosivustosi tietosuojaselosteen tekstiä lisäämällä sinne tiedot käyttämästäsi Google reCAPTCHA -palvelusta.

”Send alerts to owners” -kohdassa saat päättää lähettääkö Google automaattisesti viestiä omistajille, jos tunnusten käytössä huomataan jotain hälyttävää. Kuten esimerkiksi poikkeuksellisen paljon botteja klikkailemassa verkkosivustosi lomakkeita. Suosittelen laittamaan tähän kohtaan rastin ruutuun.

Klikkaa lopuksi vielä alhaalta sinistä ”Submit” -painiketta lähettääksesi tiedot.

Google reCAPTCHA -tunnukset WordPress-sivustolle

Google reCAPTCHA tunnukset

”Submit” -painikkeen klikkaamisen jälkeen saat Site key ja Secret key -merkkisarjat. Kopioi nämä ja laita ne hyvään talteen, koska tarvitset niitä, kun lisäät reCAPTCHA -vahvistuksen WordPress-sivustosi lomakkeisiin.

WordPressin erilaisia lomakelisäosia on niin monta ja jokaisessa vähän vaihtelee, miten reCAPTCHA siihen yhdistetään, mutta monissa lomakkeissa on suoraan reCAPTCHA Site key ja Secret key -kohdat.

Kun olet saanut lisättyä v3 reCAPTCHAn WordPress-verkkosivuillesi, näkyy reCAPTCHAn merkki oikeassa alanurkassa niillä sivuilla, joilla on lomakkeita, joihin tunnukset on liitetty. Eli esimerkiksi jos verkkosivustosi etusivulla ei ole lomaketta, silloin etusivulla ei reCAPTCHAn merkkiä näy oikeassa alanurkassa.

Jos tarvitset apua asiassa, ole meihin yhteydessä. Voimme tehdä tarvittavat toimet puolestasi WordPress-sivustollesi hintaan 60 € + ALV 24 %.

Heräsikö kysyttävää?

Lähetä meille viestiä tai soita. Kysyminen ei vielä maksa mitään, eikä velvoita sinua mihinkään.