Blogiartikkelin hakukoneoptimointi – ohjeita sisällöntuotantoon
Mitä on hakukoneoptimointi? Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) tarkoittaa kaikkia niitä keinoja, joilla yritetään parantaa sivuston hakukonenäkyvyyttä eli päästä hakutuloksissa korkeammalle. Hakukoneoptimointi voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen: sisältöön, tekniikkaan ja maineeseen. Tässä artikkelissa käsittelemme noista kolmesta asiasta ensimmäistä, eli miten sisältö saadaan hakukoneoptimoitua.
Miten kirjoittaa hakukoneystävällistä tekstiä blogiin? Uusia blogeja ja uusia blogiartikkeleita julkaistaan jatkuvasti, joten miten aiot erottua? Miksi juuri sinun sivustosi linkkiä klikattaisiin hakukonetuloksissa? Miten edes pääset tarpeeksi korkealle hakutuloksissa? Hakukoneoptimointi on vastaus!
Mitä hyötyjä on blogisi sisällön hakukoneoptimoinnilla? Avainsanojesi sijoitukset nousevat hakukoneissa, jolloin saat enemmän kävijöitä sivuillesi. Lisääntynyt kävijämäärä tuo myös enemmän liidejä sekä enemmän rahaa mainoksista sivuillasi.
Silmäiltävyys tärkeää
Silmäiltävyys on tärkeä asia verkossa. Lukija lukee yleensä artikkelista ensin otsikot ja päättää vasta sen jälkeen, kannattaako artikkelia lukea kokonaan.
Panosta siis otsikoihin. Kaikkein tärkein otsikko on artikkelin pääotsikko, nimi (H1). Suosittelen aloittamaan otsikon avainsanalla, joka liittyy tekstiin. Pääasia, että lisäät avainsanan otsikkoon. Esimerkiksi, jos avainsana olisi hakukoneoptimointi, voisi otsikkona olla juuri tämän artikkelin otsikko eli ”Blogiartikkelin hakukoneoptimointi – ohjeita sisällöntuotantoon”. Toinen vaihtoehto olisi voinut olla esimerkiksi ”Blogisisällön hakukoneoptimointi”.
Pääotsikko on tärkein, mutta älä unohda väliotsikoita eli H2- ja H3-otsikoita. Niihinkin kannattaa sijoittaa avainsana tai -sanoja, jos sen vain pystyy tekemään. Kirjoita mielenkiintoisia otsikoita, jotta lukija haluaa lukea myös tekstin.
Pääotsikon pituus ei saa olla yli 66 merkkiä, mutta sen kannattaa olla kuitenkin yli 40 merkin pituinen.
Silmäiltävyyteen vaikuttavat myös boldaukset ja kursivoinnit. Boldaa eli lihavoi tekstistä parhaat kohdat ja hyödyt lukijalle.
Listaukset ovat hyviä niin silmäiltävyyden kuin myös hakukoneiden näkökulmasta. Kirjoita myös yhteenveto artikkelin loppuun, jonka kiireellisimmätkin lukijat jaksavat lukea.
Metatiedot
Jokaisella sivulla tulee olla uniikki meta title eli sivun otsikko. Voit laittaa meta titleksi artikkelisi nimen ja blogisi nimen. Muista kuitenkin, että suositeltava merkkimäärä meta titlelle on noin 50-60 merkkiä. Jos otsikossa on enemmän merkkejä, otsikko ei näy hakutulossivulla kokonaan.
Lisää blogiartikkelille myös metakuvaus. Metakuvaus kannattaa olla korkeintaan 160 merkkiä pitkä, mutta suositeltava merkkimäärä on noin 150-160, jotta kaikki hakukoneet näyttäisivät kuvauksen kokonaan.
Linkitykset
Blogiartikkelissa, kuten muillakin sivuilla, tulisi olla linkkejä. Linkit parantavat käyttäjäkokemusta ja sitä myötä hakukoneoptimointia.
Sisäiset linkit
Linkitä blogiartikkelissasi johonkin toiseen artikkeliisi tai sivuusi, jos se liittyy kirjoittamaasi artikkeliin. Tällä tavalla autat lukijaa saamaan aiheesta kaiken mahdollisen tiedon. Parempi käyttäjäkokemus tarkoittaa myös parempaa hakukoneystävällisyyttä.
Ulkoiset linkit
Voit linkata myös muihin kuin omiin artikkeleihisi. Jos löydät netistä lisätietoa, joka hyödyttää lukijaa, voit linkata siihen tekstiin. Muista kuitenkin linkittää vain arvostetuille sivuille.
Jos esittelet tutkimustietoa artikkelissasi, muista aina kertoa lukijalle mistä tieto on peräisin.
Linkit blogiisi
Hakukoneoptimoinnin yksi tärkeimmistä asioista, ellei jopa tärkein, ovat sivuillesi osoittavat linkit ja domainit. Yritä siis saada blogiisi mahdollisimman paljon linkkejä arvostetuilta sivustoilta.
Arvostetulla sivustolla tarkoitan sivuja, joilla on korkea domain authority.
Pituudella on merkitystä
Blogiartikkelin pituus tulee olla vähintään 400 sanaa, jotta se olisi hakukoneystävällinen. Mitä enemmän sanoja artikkelissa on, sitä parempi. Älä kuitenkaan jaarittele turhia, vaan pyri tiivistämään asiat.
Jos haluat päästä Googlen hakutuloksissa etusivulle todella kilpaillulla hakusanalla, artikkelin pituus tulisi olla jopa 2000 sanaa.

Optimoi kuvat
Ei riitä, että hakukoneoptimoit pelkän tekstin, vaan myös kuvat on tärkeä optimoida.
Koko
Kompressoi kuvat Photoshopilla, Gimpillä tai jollain netistä löytävällä ohjelmalla. Jos artikkelissasi on useita kuvia, sillä on merkitystä onko yksittäisen kuvan koko 150 kilotavua vai 25 kilotavua. Hyvä nyrkkisääntö on, että kuvanlaatua voi kompressoida 100% -> 60% ja saat silti (melkein) yhtä hyvältä näyttävän kuvan.
Tiedostomuoto
Käytä oletuksena JPG-tiedostoja. Ne ovat pienimpiä kooltaan ja siten nopein ladata.
Jos kuvassa on paljon tekstiä, suosittelen käyttämään PNG-tiedostomuotoa. JPG tekee tekstistä hieman sumeaa.
Nimi
Kuvan nimi ei saa koskaan olla kuva.jpeg tai IMG7255. Anna kuvalle aina kunnollinen nimi. Kuva, joka esittelee hakukoneoptimoinnin etuja voisi olla esimerkiksi nimeltään ”hakukoneoptimointi-edut”. Nimeä kuva jo ennen kuin lataat sen palvelimelle.
Lisää kaikkiin kuviin Alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti. Alt-teksti näkyy, kun kuvaa ei jostain syystä voida ladata. Vaihtoehtoinen teksti myös kertoo hakukoneille mistä kuvassa on kysymys.
Avainsanatutkimus
Käytä Googlen tarjoamaa ilmaista avainsanojen suunnittelijaa apuna, kun mietit parhaita avainsanoja blogiartikkeliasi ja muuta sisältöä varten.
Valitse blogiartikkeliisi 1-2 avainsanaa, joilla haluat blogin löytyvän. Sisällytä avainsanat tekstiin, mutta älä silti ylikäytä niitä. Avainsanojen ylikäyttö vain huonontaa käyttäjäkokemusta ja sitä myöten hakukonenäkyvyyttä.
Avainsanojen suunnittelija kertoo, kuinka monta hakua milläkin sanalla on kuukausittain. Saat ohjelmalla myös ideoita uusista avainsanoista, joita voit käyttää.
Lue myös artikkeli: Googlen Avainsanojen suunnittelija on rikki?
Sosiaalisen median jakonapit
Sosiaalisen median signaalit ovat yksi Googlen algoritmin parametreistä, jolla laitetaan sivut järjestykseen hakutulossivulla. Näillä signaaleilla tarkoitan sitä, kuinka montaa kertaa artikkeliasi on jaettu ja tykätty sosiaalisessa mediassa.
Tee siis jakaminen eri sosiaalisen median palveluihin helpoksi lisäämällä jakonapit blogiartikkeliisi.
Tekstin tyyli
Äidinkielesi opettaja sanoi, ettei yhden virkkeen kappaleita voi olla. Verkkokirjoittamisessa tällaista sääntöä ei ole, joten kirjoittaa niin vapaasti kuin haluat.
Vaihtelemalla kappaleiden pituutta autat lukijaa lukemaan tekstiäsi.
Käytä kuvia, videoita, infograafeja ja muuta sisältöä. Pelkkä teksti voi kyllästyttää lukijan! Suositus on, että lisäät kuvan aina 250 sanan välein. Eli jos kirjoitat 1000 sanaisen artikkelin, lisää siihen ainakin kolme kuvaa.
Optimoi osoiterakenne
Osoiterakenteen tulee olla selkeä. Käytä erottajana väliviivaa, eikä esimerkiksi + merkkiä, kuten joissain sivuilla näkee käytettävän.
Urliin ei tarvitse muuta kuin omasivusi.fi/blogi/artikkelin-nimi
Jos artikkelin nimi on mielestäsi liian pitkä, voit lyhentää urlia painamalla kuvassa näkyvää ”muokkaa”-nappia.

Saisin esimerkiksi vaihdettua kyseisen artikkelin nimen muotoon blogi/facebook-mainonta
Hakukoneoptimointi lisäosa
WordPressiin on saatavilla lukuisia lisäosia eli plugineja. Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta yksi parhaista lisäosista on Yoastin SEO plugin. Siitä on saatavilla ilmainen, melko kattava versio, mutta kaikki ominaisuudet saa auki ostamalla lisäosasta premium -version.
Yoast SEO plugin luo automaattisesti sivustollesi sitemapin eli sivukartan. Sivukartta auttaa hakukonetta indeksoimaan sivusi paremmin.
Lisäosan avulla saat myös helposti lisättyä meta titlen ja metakuvauksen blogiartikkeliisi. Lisäosassa on myös esikatselumahdollisuus, jolla näet miltä sivusi otsikko ja metakuvaus näyttävät Googlen hakutulossivulla. Lisäosa myös varoittaa, jos olet ylittänyt annetun merkkimäärän.
Voit myös antaa kohdeavainsanan, jonka avulla lisäosa arvostelee hakukoneoptimoinnin tasosi kyseisessä artikkelissa.
Yhteenveto
- Panosta otsikoihin
- Lisää meta title ja meta kuvaus
- Linkitä lukijalle hyödyllisiin sisältöihin
- Artikkelin pituus tulee olla vähintään 400 sanaa
- Optimoi kuvat
- Tee avainsanatutkimus ennen kuin aloitat kirjoittamisen
- Lisää sosiaalisen median jakonapit sivustollesi
- Vaihtele tekstikappaleiden pituutta
- Optimoi osoiterakenne
- Asenna Yoastin SEO plugin WordPressiin.
—
Ota meihin yhteyttä ja hakukoneoptimoidaan sivustosi!
Heräsikö kysyttävää?
Lähetä meille viestiä tai soita. Kysyminen ei vielä maksa mitään, eikä velvoita sinua mihinkään.